Cochrane RCMP

Project Details

DESIGN START June 2019
CONSTRUCTION START April 2021
COMPLETION Spring 2023
ORIGINAL BUDGET $17 M
AREA 3,701 m²

This project combines RCMP and Municipal Enforcement functions
as a public face for Protective Services for the Town of Cochrane.
The site on the western edge of the town is set to provide
a community-welcoming presence along the Bow Valley Trail, and
create a harmonious transition into the surrounding residential
neighborhood.

The design concept is based on integrating the protective services
to a common end, while retaining a distinct internal separation
of two specific user functions. Space requirements for
municipal enforcement and RCMP were formulated and concluded
through analysis, negotiation, and owner-user-consultant collaboration.

The public lobby accesses separate reception areas for both
RCMP and Cochrane Municipal Enforcement public services. A
multipurpose room and Victim Services Unit are directly accessible
from the lobby, as are Fingerprinting and Interview.

The southeast staff vestibule is combined for Municipal use and
RCMP civilian staff. A separate staff entrance toward the north-east
corner is dedicated to RCMP members and is connected directly
to their operations.

Shared internal staff areas include Lockers, Gym and Break
Room. Expansion space anticipates the future needs of the municipality.